Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁTORSZÁGI HADSZINTEREK - KELET-SZLAVÓNIA (4.RÉSZ)

 

 
204.br-Vukovar-
 
1991.szeptember 25-én alakult meg Mile Dedakovic (Jastreb) parancsnok vezetésével.A 204.brigád mint 124.br-Vukovar HV (Horvát Hadsereg) került besorolásra.Mile Dedakovic-ot 1991.októberében Branko Borković ( Mladi Jastreb) váltja, aki novemberig látta el parancsnoki feladatát. A 204.brigád a 109. Vinkovci erőkből alakult meg, mely erők már szeptemberben Vukovar védelmére voltak irányítva. A 124.br. első zászlóalja Ivankovo településen alakult meg. 1992.októberében a 204.brigádból megalakult a 5. gárdista brigád HV –Vinkovci.
 
Operatív Csoport Zupanja (Zupanja-Slavonski Samac):
 
131.br-Zupanja-
 
1991.október 25-én alakult meg a „ Sinovi ravnice” brigád Zupanja város és környékének védelmében.A brigád feltöltését a 109.brigád-Vinkovci 3. zászlóalj teljes és 2.zászlóalj kisebb részéből valamint a Zupanja nemzeti ellenállás és tartalékos MUP egységei mellett Babin Greda század (1990.11.27-től MUP tartalékos egysége őtven fő körüli létszámmal, majd Babin Greda század. Beintegrálva 3.század 3. zászlóalj 131.brigád), Gunja és Cvelferija önkéntes osztagai, „Ljute ose” felderítő szakasz….erőiből hajtották végre .
A brigádot bevetették a Vinkovci környéki harcmezőkön is a 105. brigád (Bjelovar) támogató zászlóaljaival együtt Privlaka-tól Deletovac-on keresztül Lipovac-ig.
A brigád fő feladata volt a Horvátorzág és Bosznia és Hercegovina határvonalát képező 89 km.hosszú Száva folyó menti és Horvátország és Szerbia határvonalát képező 15 km hosszú védvonal biztosítása. Fontos volt a brigád számára, hogy megakadályozza Bosznia irányából a Tuzla-i 17. JNA hadtest betörését Horvátországba.
A brigád részt vett az OG IP irányítása alatt a boszniai poszavinai horvát területek védelmében. A brigádot több mint 7800 önkéntes alkotta, melyből 58-an vesztették életüket és 173-an sebesültek meg a harcok során Zupanja és Poszavina területén.
 
139.br-Slavonski Brod/ Samac
 
1991.novemberében alakult meg a brigád Slavonski Brod-ban. A brigád munkáját segítette az önálló felderítő szakasza SIV rész vettek 1991. decembertől 1992.februárig Nova Gradiska környéki (Poljane, Masic) harcmezőkön, továbbá a kelet-szlavóniai Spacva erdőségben a Zagreb-Beograd autópálya szakasz ellenőrzésében, Spacva folyó és Lubanj folyó harcvonalon, Lipovac harcmezőn .
 
Operatív Csoport Kelet –Poszavina:
 
Az 1.OZ Osijek parancsnokság Vinko Vrbanac vezetésével létrehozza a kelet-poszavina harctér horvátországi erőinek és boszniai poszavinai horvát HVO erőinek összehangolása céljából a Kelet-Poszavina Operatív Csoportot (OG IP) 1991.11.28-tól. Az OG IP feladat volt a horvátországi határ (horvátországi Poszavina), Száva folyó mente védelme, valamint koordinálni az operatív csoportba tartozó horvátországi alakulatok és a boszniai területen tevékenykedő helyi horvát HVO alakulatokat, a boszniai poszavinai „tamponzóna” ( Derventa-Odzak-Bosanski Samac körzete, horvát lakta zóna a Száva folyó jobb boszniai partszakaszán Grebnica-Domaljevac vonalon , Orasje „zseb”), boszniai poszavinai horvát enklávé eredményes fenntartása céljából. Boszniai Poszavina horvátok lakta területein önvédelmi célból megalakuló helyi gyengén felfegyverzett és harctéri tapasztalatokkal többségében nem rendelkező HVO alakulatok támogatására vezényelt horvátországi erők tartoztak az OG IP parancsnoksága alá, mely parancsnokságot az 1. OZ Osijek parancsnoksága Dakovo városban helyezett el, ideiglenes kihelyezett parancsnokság elnevezéssel (IZM).
 
A „slavonsko” harcmezőnek nevezett ( Slavonski Brod járás Horvátország és Bosanski Brod járás Bosznia) kerül az OG IP műveleti zónájába, többségében az 1. OZ Osijek parancsnokság erőivel ( 108.brigád-Slavonski Brod, 106. brigád támogató zászlóalj –Osijek, , 123.brigád –Pozega taktikai csoportja „TG-123”, 157. brigád-Slavonski Brod, 135.brigád-Beli Manastir, 109.brigád-Vinkovci támogató zászlóalj ) kisebb részt a 2. OZ Bjelovar ( 105.brigád felderítő szakasz, „Cer” csoport a 3. zászlóaljból) erőivel és központi (2”A” és 3”A” gárdista brigád) főerőkkel, valamint más operatív zónából átvezényelt taktikai csoportokkal (5.OZ Rijeka 111.brigád-Rijeka taktikai csoport TG-111 százada, 3.OZ Zagreb 153.brigád, TG-137-Duga Resa, TG-150-Crnomerec/Zagreb, ) támogatva.
Az OG-IP 1992. tavaszára bosznai poszavina megvédése érdekében három taktikai csoportot (TG) hozott létre boszniai poszavina tájegység műveleti területén:
 
 -1.TG „Istok” (kelet) zóna, mely titkosított neve „Max” volt. Az 1.TG magába foglalta Bosanski Samac, Orasje, Brcko járásokat. A parancsnokság Tolisa településen (ZM Tolisa) volt , mint az OG-IP kihelyezett (IZM) parancsnoksága. Az 1. TG parancsnoka pedig Miroslav Andic százados volt.
 
- 2.TG „Centar” (központ) pontosabban „Sjever” (észak) zóna, mely titkosított neve „Kriz” volt. A 2. TG magába foglalta Odzak, Modrica, Gradacac járásokat. A parancsnokság Odzak városban volt (ZM Odzak) kihelyezve mint IZM OG-IP. A 2.TG parancsnoka Mijo Golubicic őrnagy volt.
 
- 3. TG „ Zapad” (nyugat) zóna, mely titkosított neve „Greben” volt. A 3. TG magába foglalta Bosanski Brod, Derventa járásokat. A parancsnokság Derventa városban volt (ZM Derventa) kihelyezve mint IZM OG-IP. A 3.TG parancsnoka Miro Zubak főhadnagy volt.
 
A horvát oldalról 1992.március 03. és október 06. közti időszakban a GSHV az alábbi erőket irányította a horvát katonai vezetés Bosanska Posavina védelmére. A Horvát Hadsereg HV, OZ Osijek parancsnoksága alá tartozó taktikai csoportok (TG) és harcoló csoportok (BG):
 
 3.brigád (br) "A" Osijek-Slavonski Brod
 106.br. Osijek
 107.br. Valpovo
 108.br. SIavonski Brod
 109.br. Vinkovci
 121.br. Nova Gradiška
 122.br. Đakovo
 123.br. Požega
 124.br. Ivankovo
 127.br. Virovitica
 130.br. Osijek
 131.br. Županja
 132.br."A" Našice
 135.br. Osijek, B.Manastir
 136.br. Slatina
 139.br Slavonski Brod
 157.br. Slavonski Brod
 204.br. Vukovar
 2.mad ( vegyes tüzér divízió) Osijek
 3.mad Osijek
 37.inpb ( műszaki-pontonos egység) Slavonski Brod                                                                                                    
                                         (megalakult 1991.09.17.)
 63. lard (könnyű tüzér-rakétás divízió) Osijek,
                                                 Slavonski Brod
 65. lard Osijek, SIavonski Brod
 19. mpoad(Vegyes Páncélos elleni Tüzér Divízió) Virovitica
 D/B Slavonski Brod
 ORRF Slavonski Brod
 Uskočka század Osijek
 301. lob (könnyű páncélos zászlóalj) Slavonski Brod, Osijek
 302. lob Slavonski Brod, Osijek
 
A Horvát Hadsereg HV, más Operatív Zónához (OZ) tartozó erői TG, BG:
 
2.br. "A" Zagreb, Karlovac
 99. br. Peščenica, Zagreb
 102.br. Novi Zagreb, Zagreb
 103.br. Krapina
 104.br. Varaždin
 105.br. Bjelovar
 111.br. Rijeka
 137.br. Duga Resa
 145.br. Dubrava, Zagreb
 150.br. Črnomerec, Zagreb
 153.br. Velika Gorica
 önálló század- Čakovec
 120. br. Sisak
 2.gárdista brigád „”dandár”” (gbr)
 
Helyi horvát –bosnyák erők:
 
Hrvatsko Vijeće Obrane - HVO: (TO BiH, HOS)
 101.brigád (br) Bosanski Brod
 102.br. Odžak
 103.br. Derventa
 104.br. Bosanski Šamac
 105.br. Modriča
 106.br. Orašje
 107.br. Gradačac
 108.br. Brčko
 109.br. Doboj (Derventa-Kotorsko)
 önálló egység-Koraće
 önálló század-Sijekovac
 önálló század -Plehan
 HOS (Imotski, Čapljina …)
 
1992. áprilisában Boszniában kirobbant szerb-horvát-bosnyák háborús helyzet mindhárom felet egymás ellen fordította. Bosanska Posavina területén élő horvátok az 1992.májusában létrejött boszniai horvát hadseregen ( HVO ) létrehozták helyi erőiket. Képzetség és haditechnikai felszereltség és létszám hiányába nem tudták a szerb túlerővel és haditechnikai fölénnyel szemben megtartani területeiket. A JNA és helyi szerb erők tavasz közepétől megkezdték boszniai poszavinai tájegységben a katonai műveletiket, melysorán elfoglalták 1992.04.17-én Bosanski Samac, 1992.05.07-én Brcko városokat. Ezt követte a már JNA szerb erőkből létrejött boszniai hadsereg Vojska Republika Srpska (VRS) 1992. június végi „Koridor92” hadművelete, mely során a négy taktikai csoport (TG) jelentős területeket foglaltak el boszniai Poszavinában (1992.06.28.Modrica, 1992.07.01. Plehana, 1992.07.04. Derventa, 1992.07.14. Odzak, 1992.08.26. Kostres), melyeket korábban a helyi HVO és egyes horvát/bosnyák vegyes lakosságú településen horvát- bosnyák vegyes harci alakulatok védtek. 1992.június 28-tól a szerb erők „Koridor” offenzívájára válaszul az OG IP a Doboj környéki horvát erőket kivonták Derventa és Bosanski Brod településekhez, valamint Orasje védelmében fő hangsúlyt fektetve a városban a Száva folyó hídjára a védvonalak stabilizálására.
 A szerb erők nyár közepi támadási Bosanska Posavina területén azt eredményezte, hogy a GSHV (vezérkari törzs horvát hadsereg –Zagreb) kivonást rendelt el az OG IP erők számára Doboj-Derventa- Bosanski Brod vonalon, hogy erős védelmi sávot generáljanak Obodski csatorna - Ukrina folyó - Koraće falu vonalon, nagy hangsúlyt fektetve Bosanski Brod védelmére.Az OG IP operatív csoport Derventa, Odzak, Modrica, Bosanski Samac elhagyásával boszniai területen (Bosansko Posavina) kihelyezett parancsnokságait áthelyezte:
 
- IZM Korace
-IZM Tolisa
- IZM „Centar” 101. Bosansko Brod-i HVO parancsnokság  
 
területekre. Sajnos logisztikai problémák végett az OG IP erők Obodski csatorna- Ukrina folyó-Korace település védvonalat nem tudták kellő mértékben stabilizálni a boszniai Poszavinában.
 
A horvátországi hadvezetés GSHV a sikeres szerb hadműveletet követően 1992 őszén tervezi meg és látja esedékesnek egy esetleges katonai akció keretén belül a szerbek által elfoglalt boszniai poszavinai egykori horvát területek, települések visszafoglalását. Ezen akcióba a helyi horvát HVO erők segítségére vonja be az OG IP horvátországi erőit. Még a mai napig folynak arról viták, hogy miért nem a szerb nyár eleji offenzíva előtt kezdet bele a GSHV horvátországi erőkkel a boszniai Poszavina területén védekező helyi horvát HVO erők támogatásába, miért történhette meg, hogy a gyengén felszerelt jórészt képzetlen helyi horvát HVO egységek magukra maradva a szerb túlerővel kénytelenek voltak feladni területeiket.
A horvátországi hadvezetés GSHV veszélyesnek ítélte meg a nyár eleji szerb területszerzést boszniai Poszavinában, mivel ezzel megközelítették a Száva folyót, az az a horvátországi határt, főleg Slavonski Brod-nál. Tartva a szerb átkeléstől és horvátországi betöréstől boszniai Poszavina felől a GSHV az OG IP erőket bevetve 1992.szeptembertől belekezdett sikertelen boszniai poszavinai terület visszaszerzésébe. A szerb erők végezetül elfoglalták 1992.10.06-án Bosanski Brod járást és települést. Horvátkézen egyedül Orasje és műveleti katonai védelmi szektora maradt.
 
 
 
LINK TAMPONZÓNA POSZAVINA.
 
 
 122. br-Đakovo
 
Horvátország szerte 1991. júniusban elkezdődtek a katonai brigád szintű tartalékos alakulatoknak a feltöltései, sorozások, önkéntesek jelentkezésre révén. Dakovo városban a 107. brigád zászlóaljaként alakult meg, bár már korábban is alakult katonai csoport, de annak nagy részét a Vinkovci 109. brigádba irányították át.
A 107. brigád Dakovo-i zászlóalja, egysége "Šokačka” becenéven 129. fővel jött létre Dakovo-ban a Slatina-i 64. önálló zászlóaljból. Nagy problémát jelentett országszerte a megalakuló erők önkéntes katonáinak a felfegyverzése. Ez a 107. brigád (br) Dakovo-i zászlóaljában is jelentkezett, mivel a sorozás első napját követő napokban már több mint 484. fő jelentkezett. Ebből csak 275 főt tudtak kézifegyverekkel jórészt M48-as puskákkal és „Kalasnyikovokkal „ ellátni.
Dakovo környékén, a járás nyugati részében 1991. szeptemberében, Vinkovci műveleti zónába ( OG VVZ ) vezényelték a 107. brigád Dakovo-i zászlóalját, ahol Vinkovci-Dakovo vonalon Sodolovci-Semeljaca szerb támadási területen kezdték meg katonai feladataik ellátását.
1991. szeptember közepi horvát „laktanya harcok” során a JNA Dakovo-i létesítményit („Dracice” laktanya, „Diljski partizan odred” laktanya, Dom JNA parancsnoksági objektum, hadianyag raktára Nabrde Gasinci településnél) szeptember 12-től a horvátok ellenőrzés alá vonják. Az akcióban a Osijek Parancsnokság ZNG 3. „A” brigádjából egy század, a Nemzeti Ellenállás (NZ) és rendőrség (PU-Dakovo) mellett a 107. brigád Dakovo-i egysége is részt vett. A JNA objektumait 15.,16.,17.,18-án elhagyta és azokat birtokba vehették a horvátok.
A 107. brigád Dakovo-i zászlóalja szerepet vállalt a Vukovar-i harcokban is, ahol műveleti feladatokat láttak el a 109. brigád mellett Dakovo-Ivankovo-Nustar vonalon, valamint a novemberi harcokban Tenja-Antunovac-Ernestinovo-Lastovo védvonal stabilizálásában.
A Dakovo-i JNA létesítmények birtokba vételével a Dakovo-i zászlóalj jelentős hadianyaghoz juthatott a helyi Nemzeti Ellenállás 2000 fős erői mellett. Ezzel a zászlóalj elérte azt, hogy létrehozza a jelentős önkénteseknek köszönhető létszám végett saját dandár szintű (brigád) egységét a Dakovo-i 122. brigádot.    
 
122.brigád zászlóaljai:
1991.09.26-án Dakovo városban a már meglévő korábbi 107.br. Dakovo-i zászlóalja dandár szintű erőként létrehozta önálló brigádját. A 122. brigád az 1. zászlóalját a korábban 107.brigádhoz tartozó Dakovo-i zászlóaljból a 2. zászlóalját pedig a korábban 109. brigádhoz irányított zászlóaljból hozták létre. Elsőként tehát a brigádban a rendelkezésre álló személyi állományból két gyalogos zászlóaljat hoztak létre . Későbbiekben a Nemzeti Ellenállásból létrehozhatták a 3. zászlóaljat is november elején és a 4. zászlóaljat november végén. A zászlóaljak mellett önálló szakaszok voltak Mrzovic, Vrbica, Kesinci, Semeljci, Koritna településeken.
 
-A brigád 1. zászlóalja 1991.10.01-én került bevetésre, mely során támadást intéztek a szerb területvédelmi erők Sodolovci településnél lévő támaszpontja ellen, Markusica támaszpont irányába. A zászlóalj ellenőrzés alá vonta a Tomin hrast erdészeti objektumot és a Mrzovič – Markusica közti közútvonalon Čeretinci gazdasági komplexumot. 1991.októbertől 1992.októberig az 1. zászlóalj a Durgutovica erdőtől védte a területet Vuka folyóig. 1991.novemberében az 1. zászlóalj nemzeti ellenállás csoportjával 120mm-es üteggel és vegyes páncéltörő szakasszal Durgutovica erdő-Popovo livada vonalon foglalt állást. November közepén a zászlóalj tartalékot képzett a Vukovar-i kitöréshez. Az év végén az 1. zászlóalj Durgutovic erdő-Hrastin közt foglalta el állását. 1992.év végére a zászlóalj Niksin lug részén aktivizálta magát.
 
-A brigád 2. zászlóalja Jarmina település védelmében szerveződött meg a 109. brigád-Vinkovci koordinációja alatt. Támadási zónájuk volt a szerbek ellenőrizte Karđičevo és Ostrovo települések. Ugyanakkor részt vettek Mala Bosna (Vinkovci elővárosi része) védelmében.
Novemberben a 2. zászlóaljat kivonták a 109. brigád koordinációjából és Koritna-Sodolovci, Budrovci –Durgutovica erdő-Jarmina vonalat biztosították. A 2. zászlóalj november végén (Vukovar elestekor) a Nustar-Brsadin vonalra irányították a Vukovar-ból kitörő horvát erők „Kukuruzni” út kivonási vonal biztosítására. A zászlóaljat további védelmi erősítésnek az 1. zászlóaljhoz is átirányították Sodolovci szerb támaszpont támadása során, illetetve a 4. zászlóalj megalakulásáig biztosította Antin Majur területét, ahol a műveleti zónáját alkotta a Adica-Markusevac Vuka csatorna, Durgutovica erdőtől-Hrastin-ig a védvonal, egészen a Vuka vasúti hídjáig. A bal szárnyvonalon a szomszédos Osijek OG területe kezdődött hol a Zagreb-ból megerősítésnek küldött 101. brigád foglalt védállást Hrastin térségében. A 2. zászlóalj ezen műveletben a   Kreketnjak erdőben hozta létre kihelyezett parancsnokságát .Az év végére a 2. zászlóalj Kreketnjak területén foglalt állást, aktívan védekezve Sodolovci felől támadó szerb erőkkel szemben.1992.év elején a zászlóalj Sodolovci és Petrova Slatina területén aktivizálja támadó akcióit az ottani szerb vonalak ellen.
 
-A brigád 3. zászlóalja 1991.11.01-én alakult meg . A zászlóalj védelmi zónájába tartozott Lepeničke šume (erdő) területe, Dombok-Tubojka- Vuka folyó védvonala . Az év végére a 3. zászlóalj a Vuka csatorna-Ivanevac-Tubojka részen foglalt állást, aktívan védekezve a Koprivna felől támadó szerb erőkkel szemben.1992.év elején a zászlóalj Vuka-Tubojka részen aktívizálja a védelmét.
 
-A 4. zászlóalj 1991.12.01-én alakult meg. Védelmi feladatait Medvič csatorna és Antin Majur biztosítása volt.Az év végére a 4. zászlóalj elfoglalja állásait Durgutovica erdő-Taboriste-Kesinci-Mrzovic zónában biztosítva az 1. zászlóalj hátországát.1992.év elején a zászlóalj Dombok-Durgutovica erdő részen aktívizálja védelmét.
 
A brigád 1991.09.15-18.közt a „laktanya harcok” során elfoglalta a JNA Dakovo-ban és környékén lévő négy katonai objektumát. Ezzel jelentől hadizsákmányhoz jutottak. A brigád részt vett Dubica, Hrvatska Kostajnica, Nuštar, Mala Bosna, Tomin Hrast, Bosanska Posavina védelmében..
 
Az 1992.évben a UN katonai erőt küld Horvátországba UNPROFOR néven. Tavaszon az UN erők kelet-szlavóniai szektor területen történő kihelyezését biztosítja a 122. brigád. Májustól megerősödött a szerb erők támadási tevékenysége a bosznai poszavinai térségben. Fent ált a veszélye annak, hogy a szerb erők boszniai területről támadják Horvátországot. Ennek valószínűsége fokozódott miután a boszniai Poszavina tájegységben végrehajtják „Koridor92” hadműveletüket júniusban. Jelentős területeket kebelezett be a szerb haderő a boszniai poszavinai zónában.
Az 1. OZ Osijek már 1991.novemberében létrehozta Kelet-Poszavina Operatív Csoportját (OG IP) kihelyezett Dakovo-i parancsnoksággal (IZM) .A cél volt megerősíteni Horvátország Száva folyó mentén húzódó boszniai határát, megakadályozni az esetleges szerb betörést Boszniából Horvátországba, illetve a boszniai poszavinai tájegységben lévő horvát lakosság, és 1992. tavaszától megalakuló helyi horvát területvédelmi erők támogatása, az un horvát boszniai poszavinai enklávé területi biztosítása.
 Június végén csatlakozik az OG IP-hez a 122.brigád 1. zászlóalja. Azt 1. zászlóalj helyét átvette a 2. zászlóalj ( Ceretinci-Markusica, Tomin Hrast-Mrkovac, Kreketnjak-Sodolovci ). Később, július végén már az OG IP-hez csatlakozott a 122.brigád 2. zászlóalj ,3. zászlóalj (egy része), erőivel. Ez némileg megváltoztatta a OG VVZ műveleti területen a 122.brigád felügyeleti védzónáját. Ezt követően a 2. zászlóalj (Antin Majur-Markusica) és a 3. zászlóalj (Vuka csatorna-Antin Majur) helyét átveszi a brigád 4. zászlóalja, így az 1 zászlóalj és 3. zászlóalj (egy részét) átirányították az OG IP-be. 
1992.júliusban a 122.brigád kelet-szlavóniai műveleti zónájának határait: jobb szárnyon a Durgutovica erdő-Mrzovic-Vrbica, bal szárnyát a Vuka-Lipovac-Siroko Polje-Gorjani –képezte. A 122. brigád ezen zónában a 4. zászlóalját aktivizálta és a 3. zászlóalj egy részét, az 1.2.,3.(egy része) zászlóaljak az OG IP alatt hajtottak végre feladatot a Száva folyó mentén koordinálva a 139. brigáddal. A 122. brigád és 139. brigád OG IP műveleti zónáit bal szárnyon a 131. brigád Zupanja zóna jobb szárnya zárta, a jobb szárnyát pedig a 157.brigád Slavonski Brod zóna bal szárnya zárta a Száva folyó vonalában. 
 
A Dakovo-i JNA létesítményekből megszerzett hadianyag révén a 122. brigád szeptember végén létrehozta vegyes tüzér divízióját (mpoad) . Az „mpoad –hoz” tartozott két üteg 100 mm-es páncéltörő ágyú, és egy üteg POLO M-83 mobil rakétás egység. Fél hónap múlva a mpoad mellett létrejöhetett a   vegyes tüzér- divízió (mad).
A „mad” három üteg alkotta. Ebből két üteget négy 122mm-es „haubica” ágyú egy egy üteget öt 120mm-es aknavető alkotott. Novemberre a divízió további négy 152mm-es „haubica” ágyúval meg lett támogatva.
1991. szeptemberében alakult meg a brigád légvédelmi részlege. Elsőként mint önjáró-könnyű tüzér-rakérás divízió (slard). A divízió két BOV-3 20X3mm-es ütegből állt. Október végén a divíziót megtámogatták tizenhárom ágyúval és harminchat „Strijela” rakétával. A légvédelmi divízió eredményességét mutatta, hogy a Dakovo-i JNA objektumok elleni horvát katonai akció során a JNA több harci repülőjét is kilőtték ( 09.19-két Orao vadászgépet). A OG VVZ horvát műveleti zónában végrehajtott katonai akciókban, Koritna és Mrzovic településnél három Galeb vadászgépet október 5-én, Ivankovo és Vinkovci településeknél két Galeb vadászgépet október 5-én, Semeljaca településnél egy MÍG-21 vadászgépet október 6-án, Jarmina településnél pedig két Galeb vadászgépet október 6-án.Novemberben pedig három MÍG-21 vadászgépet semmisítettek meg. 1992.évben az önálló könnyű rakétás tüzér divíziót átkeresztelték 64. önálló könnyű tüzér –rakétás divízióvá. A 64. „slard” a három BOV-3 üteg mellett rendelkezett egy rakétás önjáró (egy IGLA és egy Strijela, hat S-2 „LANSER) üteggel. Később megalakult a divízión belül egy szakasz szintű légvédelmi egység (PZO), mely később 3. zászlóalj lett.
 
1991.október első felében megalakult a brigád műszaki egysége (inzjinerska) egy műszaki szakaszból és két utász szakaszból. Az egység rendelkezett megalakulásakor : négy árokásó, két rakodógép, két lánctalpas buldózer, egy önrakodó tehergépkocsi, 13238 darab taposóakna, 7410 kg robbanószer eszközökkel.Az egység 1992.május feléig elkészített 171 fedezéket, 69 óvóhelyet, 30 állást szállító harci járműveknek, 82 lőállást gyalogságnak, 65 állást tüzérség részére.
A 122. brigádban megalakult a logisztikai szakasz, később század szintű erő, az egészségügyi szolgálat, őr –biztosító egység. Ez utóbbi a katonai objektumok őrzését és védelmét látták el „Dracice” laktanya Dakovo, „Gaj” és „Nabrde” objektum.
További egységek alakultak meg a brigádon belül: diverzáns és diverzáns ellenes, felderítő szakaszok, tűzszerész csoport, radioaktív-biológiai-kémiai támadás elleni egység (RBKO) , katonai rendészet, információs-propaganda-pszichológiai szolgálat ( morál, kulturális és sport élet, veterán szolgálat), ballisztikai csoport.
 
1992.év februárjában a szerb erők aktivizálták tüzérségüket a horvát kelet-szlavóniai vonalak gyengítésére a 122.brigád műveleti zónájában. A legerősebb támadásra február 9-én került sor. A JNA Koritna településre 40 darab tüzérségi löveget lőtt ki, Antin Majur-ra 30. darabot, Semeljci-re 6. darabot, valamint gyalogsági erőkkel együtt két napra 11-én megtámadták a 3. zászlóalj /122. brigád Tubojka vonalát és Karadzicevo felől pedig a Durgutovica erdőt. A szerb támadásra a 122. brigád, 4. zászlóalja, vegyes tüzér divíziója, vegyes páncélelhárító tüzér divíziója és a „lard” légvédelem válaszolt. Ennek során támadták a szerbeket Sodolovci településen, ahol kilőttek a horvátok két tankot, egy árokásó, egy rakodógép . Sodolovci településen egyébként a JNA páncélos zászlóalja állomásozott.
A horvátok támadták Koprivna, Petrova Slatina és Karadzicevo településen lévő szerbek. Ez utóbbinál három szerb állást semmisítettek meg.
 
108. br-Slavonski Brod-
 
1991. június 28-án tartalékos horvát rendőri erőkből alakult meg a 108. számú brigád Slavonski Brod. Feladatuk fő főerőikkel a város védelme, mely a horvátországi poszavinai tájegységben a Száva határfolyó mentén fontos stratégiai pontot jelentett a horvát védelem szempontjából. A 108.brigád egyes erőit emellett bevonták a Nova Gradiska védelmi zónába, az OG Posavina műveleti parancsnokság erői közé, így fontos szerepet töltöttek be a N. Gradiska szektor védelmében. A város és járása az 1. OZ Osijek műveleti zóna parancsnokság koordinálta Dakovo városban kihelyezett Operatív Csoport Kelet-Poszavina (OG-IP) parancsnokság által (OG-IP/IZM-Dakovo).
 
A horvátok Slavonski Brod járásban négy helyen kezdték meg az önkéntesek toborzását. Egyik volt Podcrkavlje ahol több mint 950 önkéntes jelentkezett katonai szolgálatra, Sibinj itt 740 önkéntes jelentkezett , Nova Gradiška járásból 300, Požega járásból pedig 250 önkéntes jelentkezett katonai szolgálatra .
 
Podcrkavlja faluban lévő vadász házban alakult meg a brigád 1. zászlóalja és a brigád vezetési törzse, több mint 1046 önkéntessel. Ezt követően sorra alakultak meg a további zászlóaljak 2. zászlóalj Sibinj és 3. zászlóalj Nova Gradiska. Októberben megalakult a 63. önálló zászlóalj-Pozega, erőiből a 108. brigád 4. zászlóalja.
. A 3. zászlóaljból 1991.09.26-án létrejött a Nova Gradiska-i 121. brigád első zászlóalja, a 108. brigád 4. zászlóaljából pedig megalakulhatott 1991.09.25-én a Pozega város 123.brigádjának.
A 108.brigád 2450 fős egységel kezdte meg feladatát, mely során az első harci érintkezésre a szerb erőkkel Okucani járásban került sor 1991. augusztusban.1991. október 29-től a 108,.brigád erőit bevonják a 3.OZ-Zagreb koordinálta Orkan-91 hadműveletébe a 3..OZ-Zagreb OG Posavina operatív (keleti) csoportba
 
1991. végén Slavonski Brod városban megalakult a 139.brigád (Slavonski Samac), aztán 1991.12.19-től a 157. brigád. Ezen brigádok mellett létrejöttek a járásban a tüzérségi és légvédelmi , valamint műszakista erők. Ezen erők haditechnikai ellátását az 1991.09.16-17. közt a JNA katonai létesítmények elleni horvát akció sikeres végrehajtása jelentette.A zsákmányolt haditechnikából létrejött a horvát haderők 2. tüzér-rakétás divíziója (trd) légvédelmi egysége (PZO), a 301. logisztikai zászlóalja és a 37. műszaki-utász zászlóalj .
A 108. brigád parancsnoka Pero Katalinić volt, akit 1991.08.08-án Josip Zvirotić váltott. 1991.09.23-tól a brigádot Vinko Štefanek vezette, akit 1991.10.15-én Josip Zvirotić váltott a parancsnoki székben. 1991.10.22-től Vinko Štefanek vette a a brigád vezetését .A brigád struktúrája az alábbi egységekből állt össze: operatív szolgálat, parancsnoki törzs ONP, logisztikai és technikai, intendáns, veterán   szolgálatok, technikai szakasz, közlekedési és szállító szolgálatok, pénzügyi gazdasági szolgálat, páncélos egység, tüzérség, irányítási parancsnokság , légvédelem és zászlóalj szintű erők:
1.zászlóalj : 1.,2.,3.,4.századok
2.zászlóalj: 1.,2.,3.,4.,5.századok
önálló támogató szakasz Slavonski Samac
3.zászlóalj: 1.,2.,3.,4. század
4.zászlóalj: 1.,2.,3.század
 
   páncélos-gépesített zászlóalj, felderítő szakasz, diverzáns szakasz I.,II.,, speciális szakasz , szakasz irányító parancsnokság, légvédelmi szakasz, műszaki szakasz, könnyű rakétás légvédelmi üteg, logisztikai század, Száva folyót biztosító egység, önálló szakasz, vegyes tüzér divízió:
- páncélelhárító vegyes tüzér divízió (osztag),
 -könnyű rakétás egység,
-két aknavetős 120mm-es üteg, 
 
A 108. brigád első harci bevetésére az Okucani-Nova Gradiska frontvonalon került sor.A brigádban 7500 katona szolgált, melyből 149 fő vesztette életét és 763 fő sebesült meg.A 108. brigád műveleti területét képezte az Orljava folyó- Ruscica falu közti zóna, ezen zónához tartozott a 157. brigád is. A brigádhoz csatlakozott a 36. önálló gépesített zászlóalj a 139. brigádból.
 
157. br-Slavonski Brod
 
1991.12.19-én alakult meg a brigád Slavonski Brod járásban, városban.A brigád első zászlóalját a 108.brigádból töltötték fel. A 157. brigád a 108. és 139. brigád mellett a harmadik egység volt a járásban. A brigádot „brodska” egységnek hívták, mely Slavonski Brod járás védelmére alakult meg. Műveleti területe volt a Száva folyómenti államhatár védelme ( folyón való átkelési lehetőségek „dezsantoló helyek” és hídak ellenőrzése) Slavonski Kobas- Slavonski Samac közt. a brigád 2. és 3. zászlóaljai 1992.01.17-én alakultak meg.
Az 1.zászlóalj elsődleges védzónája a Slavonski Brod járás észak-keleti része volt, Dilj hegységtől az autópályái terjedő térség.
A 2.zászlóalj ellenőrizte Slavonski Brod-Oprisavci zónát és a Száva folyó Slavonski brod-i hídja, melynek őrzését felügyeletét 1992.02.12-től a 139.brigádtól vették át.
A 3.zászlóalj pedig a Slavonski Brod (Száva -Mrsunje folyó torkolata )-Slavonski Kobas (Száva -Orljave folyó torkolata ) közti zónát.
A brigád aktívan részt vesz a boszniai Poszavina zóna műveletiben, Gornje, Donje Kolibe, Bracice, Novo selo, Domaljevac, Grebnice, Ljeskovac, Bazik, Ostra Luka, Bok, Gajevi, Mala és Velika Brusnica, Bos. Svilaj, Bos. Klakar, Derventa, Rabic, Babino brdo…. területén.Továbbá ott voltak a Nyugat-Szlavón harctér Nova Gradiska műveleti zónájában Dolina, Mackovac, Savski Bok, Pivare térségében 1992. június és július hónapokban. 1992.őszén pedig a Dubrovnik harctéren.1992.őszén a brigád részt vesz a boszniai poszavinai műveletkben.
Miután a brigád egységeit teljes mértékben Slavonski Brod területére visszavezénylik a Száva folyó bal partvonalán (Horvátország) Slavonski Brod/Ruscica –Slavonski Samac/Malice vonalon látnak el védelmi feladatot. 1993. évne a 108. brigáddal együtt védelmi feladatokat hajtanak végre a Száva folyó bal parti zónájában.
1994.08.10-tők a brigád a ZP Osijek parancsnokság alatt honvéd ezreddé szerveződik (domobranska pukovinja).
A brigád a harcok során 27 főt veszetett el, és 118 fő sebesült meg.
 
 
Nyugat-Szlavónia tájegységében harcoló 1.OZ-Osijek erők
 
Operatív Csoport – Papuk
(1991.11.25-1991.12.15. „Papuk 91” hadművelet):
 
132. br-Našice-
 
 1991.10.19-én megalakult a 132.brigád Nasice-i egysége.A horvátok egy 51 fős tartalékos rendőri állomásoztattak Orahovica-ban szeptemberig. Ez a csoport szeptember végétől egy 90 fős tartalékos csoporttal egészült ki. A tartalékos rendőri erőből később megalakult a várost védő önkéntes zászlóalj ZNG, mely formáció csatlakozott a Nasice parancsnokság (1.Operatív Zóna Osijek) alatt álló 1991.10.19-én megalakuló 132. brigádhoz, mint a brigád 3. zászlóalja.
132.brigád zászlóaljai:
1. zászlóalj - Našice
2. zászlóalj - Orahovica
3. zászlóalj - Našice-Valpovo
4. zászlóalj - Našice
 
 
136. br-Slatina és 64.önálló zászlóalj
 
1991.július közepén alakul meg a városban a horvát ZNG katonai egysége a rendőri egység egy részéből. A katonai és rendőri horvát egységek azonnal megkezdték a fontos objektumok védelmét a városban. A város környékén lévő szerb és horvát településeken már júniusban kialakultak fegyveres összetűzések.
A 64. önálló zászlóalj 1991.08.05-én jött létre 50 fővel Slatina-ban Ivan Rostas vezetésével. A helyi rendőri erőkkel vegyesen részt vettek Slatina és környező horvát települések védelmében, a Papuk hegység felől folyamatosan támadó helyi szerb (Vocin parancsnokság Papuk Osztag szerb területvédelmi erő) erőkkel szemben.
1991.09.16-17-én a Slatina-i JNA katonai objektumok ( határőrizeti állomás Zanos/Kapinci, Borovac/Noskovac és Slatina laktanya) horvát kézre kerülésével jelentős fegyverzethez jutott a 64. zászlóalj, mely lehetőséget adott egy tüzérségi üteg létrehozására. 
Podravska Slatina védelmét a 64. önálló zászlóalj ZNG látta el.Ezen zászlóalj tüzérségi üteg létrehozatalával, a laktanya harcokban beszerzett fegyverzetből, erősítették meg egységűket.
A Horvát Hadsereg vezérkari törzse parancsa alapján a ZNG erők nyár közepén, június végén megalakult brigádjai mellett 1991.szeptemberében (1991.09.20-tól) további brigádok jöttek létre az 1. OZ Osijek operatív zóna műveleti parancsnokság alatt, Vukovar, Vinkovci, Dakovo, Slavonski Brod, Nova Gradiska, Nasice, Podravska Slatina (Slatina) és Slavonski Pozega (Pozega) településeken.
 
Slatina városban a 64. számú önálló ZNG zászlóaljból 1991.10.21-én megalakult a 136. brigád (R-tartalékos) HV erő Josip Cerni parancsnok vezetésével közel 1100 fővel.
A 136.brigád HV (R) egységéhez tartozott a parancsnoki törzs mellett, felderítő szakasz, ABKO szakasz (vegyi-biológiai-nukleáris támadás elleni), katonai rendész szakasz, három zászlóalj, műszakista szakasz, tankvadász század (pos), tüzér üteg (tb), önjáró tüzér üteg (stb) 90mm., aknavetős üteg MB-120mm., légvédelmi üteg PZO, hátországi század-logisztika-ellátás-biztosítás.
 
136 brigád főparancsnokságát Saltina városban, kihelyezett parancsnokságát pedig Mikleus városkában működtette. A főparancsnokság alá tartozott három zászlóalj:
 
- Mackovac településen lévő 1. zászlóalj (1.század Ogovelica védvonal, 2.század Hum Varos település védvonal, 3.század Slana Voda település védvonal) századai. Az 1.zászlóalj jobb szárnyvonala a 136. brigád jobb szárnyvonalának határát képezte a szomszédos 127. brigád –Virovitica egységével (3. zászlóalj). Az 1.zászlóalj műveleti területének bal szárnyvonalát képezte a 2.zászlóalj jobb szárnyvonala a Medvedak-Strazbenica- Grbina-Medinci település vonalon.
 
- Slatina várostól nyugatra (Bakicevo brdo) lévő településrészen állomásozott a brigád 2. zászlóalja. A zászlóalj három század alkotta ( 1.század Lukavac-Golenic települések védvonal, 2.század Ivanbrijeg települések védvonal, 3.század Mokro brdo-Stubilovac védvonal) vonalon. A 2.zászlóalj jobb szárnyvonalát képezte a 1.zászlóalj bal szárnyvonala a Medvedak-Strazbenica- Grbina-Medinci település vonalon. A 2.zászlóalj bal szárnyvonalát képezte a 3.zászlóalj jobb szárnyvonala a Velika livada- Kozice település- Jesevac –Medinacka- Cadavica csatorna vonala.
 
- Bukovica településen állomásozott a brigád 3. zászlóalja . A zászlóalj három századból állt ( 1.század Rakilovac-Debelo brdo védvonal, 2.század Balinci-Cetekovac települések védvonal, 3.század Lug-Vocinska folyó bal partvonala védvonal) . A 3.zászlóalj jobb szárnyvonalát képezte a 2.zászlóalj bal szárnyvonala a a Velika livada- Kozice település- Jesevac –Medinacka- Cadavica csatorna vonala. A 3.zászlóalj bal szárnyvonala a 136. brigád bal szárnyvonalának határát képezte a szomszédos 132. brigád –Nasice, Orahovica egységével (4. zászlóalj).
 
A 136.brigád 1991.10.28-11.24. közt átveszi a 64. önálló zászlóaljtól a védvonalakat és részt vesznek a Papuk 91 hadműveletben. Zvecevo-Kamesko vonalon. 1991.12.26-tól 1992.01.15-ig a Pakrac-Bucje vonalon hajtanak végre műveleti feladatokat, majd 1992.01.16-tól 1992.03.06-ig Podravska Slatina, Slavonska Pozega és Pakrac védvonalon állomásoznak. 1992.03.07-tól 1992.04.17-ig a kelet-szlavóniai „Baranja (Dunav)” akcióban vesznek részt Petrijevci-Nard vonalon, ahol 1992.04.14-től-04.28-ig látnak el a Dráva folyó jobb partszakaszán harci feladatot. 1992.04.29-től -06.26-ig a 136. brigádot a poszavinai harctérre vezénylik, ahol Caglina területén látnak el harci feladatokat. 1992.06.27-től-07.31-ig pedig a Vinkovac hadszíntéren, veszik át a 3. gárdista brigádtól Borinaca védelmét.
 
A háború alatt a 136. brigádból 34 vesztették életüket, 148-an pedig megsebesültek a 2500 fős haderőből.
 
 
Kapcsolódó link PAPUK 91
 
 
123.br-Požega és 63.önálló zászlóalj
 
Pozega városban a többi horvátországi településhez hasonlóan a kiadott parancs alapján megalakult 1990.09.25-én a területvédelmi krízis stáb. 1991.március 08-án megalakult a városban a horvát rendőrség MUP rendőr állomása, 33 fős önkéntesből. Ezt követte a speciális egység megalakulása mely a „Trenk” nevet vette fel. A speciális egység tagjaiból alakult meg július 13-án a Pozega-i Nemzeti Gárda ZNG 123. számú brigádja, és 63. önálló zászlóalja az 1. OZ Osijek parancsnokság koordinálása alatt.1991.oktéberben a 63. önálló zászlóaljból létrehozzák a 108.brigád 4. zászlóalját.
 
 
Kapcsolódó link ORKAN 91
 
 
 Operatív Csoport -Gradiska:
 
121.br-Nova Gradiška
 
1991.május és június hónapban a városban létrejött az első önkéntes fegyveres egység , mely zászlóalj szintű struktúra elérésekor csatlakozott a 108. brigádhoz (Slavonski Brod) 3. zászlóaljként. Az első önkéntes egység kezdetleges fegyverzettel látták el, vadászpuskákkal, maroklőfegyverekkel, és néhány automata puskával. Az egység aktívan részt vett OG Gradiska műveleti terület védelmében, mint a 108. brigád 3. zászlóalja. Szeptember második felében a zászlóalj strukturális fejlesztésen megy át, mely végezetül azt eredményezte, hogy szeptember végére megalakulhatott Nova Gradiska saját dandár szintű egysége, a 121. brigád. A 121.brigád az OG Posavina (kelet) műveleti parancsnokság alatt részt vett az „Orkan 91” hadműveletben.
 
 
Kapcsolódó link ORKAN
 
 
Folyami Flottila„Dráva”
 
1991.05.04-én a speciális rendőrség (SJP-Osijek „Orao”) egységének 8. aktív és 2 tartalékos tagjai birtokba vették a flottila első harci motoros „Ljutoc” névre keresztelt (korábban a JNA folyami flottila Drava egységnek motoros járőrhajója) járőrhajóját. A motoros hajózó egység feladata volt Aljmas-tól Borovo Selo-ig ellenőrizni a Duna szakaszát, azzal a céllal, hogy megakadályozzák a szerb erők folyón való átkelését és betörését a horvát oldalra. A járőrhajó állomás helye volt az Osijek-i „Neptun” horvát folyami flottilla bázis.
1991.szeptember hónapban egy járőrhajóval, egy deszantoló –szállító hajóval és egy szállító (remorka) hajóból a „Zestilovac”hajógyárban (D.Miholjac) átalakított járőrhajóval megkezdi harci feladatainak ellátást a „Dráva flottilla” Donji Miholjac-i egysége. Területük a D,Miholjac-i Dráva hídtól 8-10 km. hosszan húzódó folyószakaszra koncentrálódott. A járőrhajókat 12.7mm-es géppuskával és hátrasiklás nélküli ágyúkkal szerelték fel, álcázó festéssel látták el. Az ellenőrzés alá vont folyószakaszon a légifelderítés és támadás elkerülése érdekében úgynevezett álcázott fedezékeket hoztak létre.A hajózó egység aktívan rész vesz a „Baranja” hadműveletben. Feladatuk volt a gyalogság és a gépesített erők átdeszantolása a Dráva jobb parti védzónájából a bal parti műveleti zónába, illetve az akció lezárásával ezen erők vissza transzportálása a horvát jobb parti védzónába. 
A járásokban (Donji Miholjac, Valpovo, Osijek) működő drávai hajózó erőket 1991. november 14-én összevonják egy egységes erőbe a „Dráva flottillába” Ivan Stanković, Vlado Grozdanić, Josip Matković vezetésével.
 
 
 
 
FOLYTATÁS A TOVÁBBI RÉSZEKBEN  
 
 
 
 
 
 
 

 

 

A mappában található képek előnézete TÉRKÉPEK Kelet -Szlavónia


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.